Codzienne wymyślanie dań obiadowych może się z czasem znudzić, dlatego warto poszukać inspiracji na szybkie, sycące posiłki, które lubią wszyscy, a które mogą stanowić miłą odmianę od obiadowej rutyny. Taką odskocznią są zapiekanki makaronowe, które przygotowuje się szybko i łatwo, wystarczy mieć odpowiednie naczynia, kilka prostych składników i odrobinę chęci.
Pomysły na zapiekanki makaronowe
Do zrobienia dobrej zapiekanki nie musisz mieć wymyślnych składników. Często danie to robi się z tego, co jest pod ręką – szynki, pieczarek, sera żółtego, pomidorków koktajlowych, kurczaka i wielu innych składników. Zapiekanki makaronowe mogą być słodkie, wytrawne, z dodatkiem mięsa lub wegetariańskie.
Oto kilka przykładów na sycące, proste i niedrogie zapiekanki makaronowe:
- zapiekanka z fetą i szpinakiem – makaron (np. kokardki), szpinak, feta, czosnek, śmietana 18%, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, parmezan. Szpinak (mrożony lub świeży) poddusić z posiekanym czosnkiem na maśle, zalać śmietanką, wkruszyć fetę, przyprawić. Wymieszać sos z ugotowanym makaronem, włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać parmezanem i piec około 15 min w temperaturze 180 stopni;
- zapiekanka z jabłkami – 400 g makaronu (np. wstążki), 1,5 kg jabłek, trochę masła, cukier, cynamon. Do naczynia do zapiekania włóż trochę masła, ugotowany makaron, niedużą ilość masła, następnie utarte na grubych oczkach jabłka z cukrem, posypać cynamonem, zapiekać około 30 minut w temperaturze 180 stopni;
- zapiekanka z kurczakiem i mozzarellą – makaron (świderki, kokardki, penne), filet z kurczaka (około 500 g), 200 ml śmietany 18%, 2 jajka, 150 g mozzarelli, przyprawy, olej. Na patelni zeszklić posiekaną cebulę i podsmażyć pokrojonego w kostkę kurczaka (przyprawić odrobiną soli, pieprzu, słodkiej papryki lub przyprawy do kurczaka), w osobnej misce wymieszać jajka, śmietanę i przyprawy), do naczynia włożyć ugotowany makaron, kurczaka, zalać rozrobioną śmietaną, zapiekać przez 20 minut w temperaturze 180 stopni, po tym czasie posypujemy zapiekankę startą na wiórki mozzarellą i zapiekamy jeszcze kilka minut;
- zapiekanka z warzywami – ugotowany makaron (świderki, rurki, penne), pomidory z puszki, pomidorki koktajlowe, papryka, cebula, czosnek, cukinia, kilka pieczarek, oliwa, przyprawy, starty ser (np. cheddar). Warzywa pokroić, wymieszać z oliwą i pomidorami z puszki, doprawić, dodać do makaronu. Przełożyć do naczynia, posypać cheddarem i zapiekać przez około 45 minut w temp. 180 stopni;
- zapiekanka z mięsem mielonym – ugotowany makaron (penne), mięso mielone, cebula, kilka ząbków czosnku, sos pomidorowy (np. passata), przyprawy, stara mozzarella. Mięso mielone podsmażyć z cebulą i czosnkiem, doprawić, dodać passatę, dusić około 10 minut. Wymieszać z makaronem, przełożyć do naczynia, posypać mozzarellą, zapiekać około 20 minut w temp. 180 stopni.
Zapiekanki makaronowe z Gerlach – prostsze niż myślisz!
Nie tylko dobry przepis gwarantuje przyrządzenie smacznego, sytego dania. Naczynie żaroodporne przyda się w każdej kuchni, szczególnie tam, gdzie robi się zróżnicowane dania. Oprócz naczyń, Gerlach przygotował dla Ciebie żaroodporne formy do tart, które również są popularną alternatywą tradycyjnych obiadów.
Wypróbuj naczynia żaroodporne od Gerlach w swojej kuchni i ciesz się doskonałym smakiem!
